Aktivno državljanstvo za dijake 3. letnika

V sredo, 19. junija, in četrtek, 20. junija 2024, je na Škofijski klasični gimnaziji potekal še zaključni del Aktivnega državljanstva, obveznega predmeta za vse dijake 3. letnika.

Prvi dan nas je obiskal g. Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade, večkratni poslanec v Evropskem parlamentu ter nasploh izkušen politik. Dijakom je naprej odstrl stanje v Jugoslaviji ter razloge za odcepitev Slovenije. Svoje predavanje je začinil z mnogimi manj znanimi ocvirki, ki pa so pomembno prispevali k »nasmehu zgodovine« – slovenski osamosvojitvi. Pogovoru z gostom so sledile delavnice na različne teme aktivnega državljanstva, ki so jih vodili profesorji.

Drugi dan je v celoti potekal v centru Ljubljane. Dijaki so morali opraviti dve nalogi: samostojno orientacijo do množice različnih državnih institucij, ob čemer so izpolnili tudi delovni list o vlogi in pomenu izbrane institucije. Nato so obiskali eno od institucij, kjer so predstavniki zaposlenih predstavili delovanje in vlogo obiskane institucije. Dijaki so tako obiskali Parlament, Hišo EU, Muzej Banke Slovenije ali Ustavno sodišče. Z obiski so bili dijaki zelo zadovoljni, saj je bil to za marsikoga prvi stik z institucijo, o delovanju katere običajno slišijo le iz različnih medijev.

 

Jernej Pisk, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content